Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

N.K.L. d.o.o.

Studijski obisk, Ljubljana

Potopite se v slovensko socialno podjetništvo!

Med 13. in 18. maj-om je bil v sklopu projekta DIVE3: Zero to 1 > 1, organiziran študijski obisk v Ljubljani, Slovenija. Glavni cilj obiska je bil pregled socialnega podjetništva v Sloveniji. V petih dneh smo obiskali 10 podjetji ter sodelovali v debati z predstavnikom Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Spoznali smo različna področja socialnega podjetništva. Obiskali smo podjetja, ki se ukvarjajo z recikliranjem, s pomočjo šibkejšim, z vključevanjem ne vključenih, kot tudi podjetja, ki preko tehnologije želijo spodbuditi reševanje vsakodnevnih problemov. V sklopu obiska smo naredili tudi delavnico, kje je vsak udeleženec izdelal svojo LED- lučko. Poleg uradnega dela delavnice smo si vzeli čas za spoznavanja slovenske kulture in mesta Ljubljana.

Obisk smo začeli z predavanjem in debato na temo socialnega podjetništva v R. Sloveniji z predstavnikom ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.Potem pa smo nadaljevali z obiskom podjetja. Podjetja ki smo jih obiskali so:

SMET - UMET : kulturno ekološko združenje in socialno podjetništvo. Gre za izdelke, delavnice in družbene dejavnosti, ki so nastale iz smeti in zaradi smeti. Igrače reciklirana in edinstveno oblikovana. Ko nekaj postane smeti ga predelajo v glamurozen izdelek, ki prinaša nasmeh na obraz osebe, ki jo uporablja. Izdelkom dajo nove funkcionalnosti. 

Društvo verjamem vate : 2014 je začetno leto podjetja. Podjetje vodita dve mamice,ki sta videle potrebo da so vsi otroci vključeni v družbo. Najprej so organizirali mesečne delavnice za starše otrok s posebnimi potrebami, dodali pa so jim delavnice za otroke s posebnimi potrebami. S časom so odprli trgovino Naša trgovinčka, kjer delajo otroci s posebnimi potrebami.

Stara roba-Nova roba: s prodajo starih / rabljenih stvari v centru mesta pomagajo brezdomcem v Ljubljani, da dobijo hrano, zatočišče in osnovne stvari, ki jih potrebujejo. 

Judo-club Sokol: Judo klub Sokol pozdravlja v svoji sredini judoiste z raznolikimi sposobnostmi. Radi poudarijo, da so del inkluzivnega juda. Juda, ki enakovredno vključuje in omogoča vadbo in druge aktivnosti kluba, kot so tekmovanja in tabori, prav vsem.

Preoblikovalnica: Pravijo : " Smo socialno podjetje, ki po principih krožnega gospodarstva, daje nove priložnosti stvarem, ki so bile zavržene in ljudem, ki jih trg dela ne zazna kot primerne za zaposlitev. S to korelacijo med zaposlovanjem ranljivih skupin in uporabo odpadnih materialov, ki jim dajemo novo moč ter vrednost še uporabnega, izdelujemo po meri človeka narejene produkte. Po konceptu pravične trgovine so izdelki narejeni z okoljsko zavednimi metodami nadcikliranja in recikliranja. Spodbujamo družbeno, socialno in okoljevarstveno odgovornost."

CPU-center ponovne uporabe: Zaposlovanje težje zaposljivih oseb pri vključevanju v socialno okolje in na trg dela. »Naš cilj je zagotoviti zaposlitev tistim skupinam ljudi, ki so zaradi specifičnih ovir ali okoliščin (ekonomskih, gospodarskih, političnih, socialnih) manj konkurenčne na trgu dela in rešujejo izzive sodobnega potrošništva, ki povzroča velike količine odvečnih izdelkov.

Zavod 404 : je prvi mladinski tehnološki in raziskovalni center v Sloveniji, ki je bil ustanovljen z namenom, da mladim zagotovi tehnične spretnosti in jih vzpodbudi za raziskave, znanost in podjetništvo.

MakerLab: laboratorij na Univerzi v Ljubljani, ki nudi dostop do orodij in znanj, ki jih študenti potrebujejo, da razvijajo svoje programerske,izdelovalne in druge inovativne spretnosti. Podprt s strani mentorjev, spodbujan s konkurenco in drugimi iniciativami MakerLab zavzema tako pasivno ter proaktivno vlogo pri podpiranju inovativnosti pri študentih.